1 TEMMUZ 2024 KABOTAJ VE DENİZCİLİK BAYRAMI KUTLANDI

1 Temmuz 2024 Kabotaj ve Denizcilik Bayramı Tirebolu'da balıkçı barınağı sahasında saat 13:00' da kutlandı.
Bugün 98. yıldönümünü kutladığımız kabotaj hakkı, ülkemiz limanları arası yapılan yük ve yolcu taşımacılığının sadece Türk Bayraklı gemiler ile yapılması anlamına gelmektedir. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki ekonomik bağımsızlığımız ilan edilmiş, Mavi vatandaki yabancı varlığı sonlandırılmış, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan modern Türk denizciliğinin temelleri atılmıştır. 
Tedarik zincirlerindeki en ufak aksamaların bile dünya ekonomisine verdiği zararların en iyi şekilde gözlemlendiği günümüzde denizyolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığına oranla 3.5, karayolu taşımacılığına oranla 7, havayolu taşımacılığına oranla ise 20 kat daha ekonomiktir. Bunun sonucu olarak da, dünyada yük taşımacılığının %90’ı deniz yolu ile yapılmaktadır. Bu yüzden denizcilik ülkemiz için bir seçim değil, adeta bir zorunluluktur.
Yer altı kaynaklarının toprağın altı ile sınırlı olmadığını bilen Ülkemiz, içerisinde barındırdığı tüm değerler ile Mavi Vatan denizlerini vatan toprağı kadar kutsal kabul etmektedir.
Askeri alandaki deniz gücünün yanında ülkemiz, kadın denizcilerle birlikte toplam 140 bin aktif gemi insanı, 2028 adet Türk sahipli gemisi, 85 tersanesi, yaklaşık 49 milyon deytveyt tonluk ticari gemi kapasitesi ile dünyada 12. sırada yer almaktadır. 14 Fakülte, 15 Meslek Yüksek Okulu, 44 Meslek Lisesi ile toplamda 103 eğitim kurumunda uluslararası standartlarda denizcilik eğitimi verilmekte olup, ilçemiz sınırlarında bulunan Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gemi inşa edilmeye başlanmıştır. 
Gemiadamları Bilgi Sistemi sayesinde gemi adamları sistemi çevrimiçi ortama alınmış ve 280 bin gemi insanımızın işlemleri tamamlanmıştır. Yapılan protokoller ile gemi insanlarımız 38 farklı ülke gemilerinde, 920 milyon deytveyt tona sahip, 31 binden fazla gemide, ilave hiçbir yeterlik olmadan çalışabilmektedir. 
Bakanlığımızın 2018 yılında başlattığı “Hedef 1 Milyon Amatör Denizci” kapsamında 1 milyonun üzerinde vatandaşımız amatör denizci belgesi almış ve hedefe planlanan tarihten önce 2022 yılı Kasım ayında varılmıştır. Türkiye Yelken Federasyonu ile yapılan protokol ile söz konusu eğitimler bir üst seviyeye yükseltilerek 20 il ve 68 merkezde uygulama eğitimleri verilmeye başlanarak 24 bin kişi Amatör Denizci Ehliyeti sahibi olmuştur.
Ülkemiz bayrağı, yoğun ve etkin gemi denetim politikaları sonucunda, en prestijli liste olan beyaz listede yer almaya devam ederek, dünya denizlerinde gururla dalgalanmaktadır.
Geçmişten miras, gelecekten ödünç aldığımız, vatan toprağı kadar kutsal denizlerimizi, içinde barındırdığı tüm değerler ile, gelecek nesillere miras bırakma noktasında herkese bir görev düştüğünü unutmayalım.
Bu duygu ve düşüncelerle başta, denizciliği Türklere büyük ülkü olarak gösteren, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ömrünü denizciliğe hizmet ederek geçirmiş ve ebediyete intikal etmiş tüm denizcilerimizi, Cumhuriyet tarihinin ilk Donanma Komutanı, Tirebolulu Koramiral Şükrü OKAN’ı, aziz deniz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, programın hazırlanmasında katkılarından dolayı emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve siz saygıdeğer katılımcılara şükranlarımı arz ediyor, tüm denizcilerin ve halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyorum.

Fotoğraflar

Haberin Videosu